Fakta råsaftcentrifug

Råsaftcentrifugen är en hushållsmaskin som används för att få fram råsaft ur en frukt, ett bär eller liknande.
Råsaftcentrifugen utvinner råsaften genom att riva frukten eller bäret i väldigt små bitar med hjälp av roterande knivar i maskinen. Därefter slungar den sedan ut den rivna frukten eller bäret mot en av sidorna av centrifugen. Genom att det finns små hål i centrifugväggen kommer sedan saften ut ur dessa hål och sipprar ner i en behållare.

Råsaften bör drickas inom ett par dagar efter man har gjort den och helst direkt efter. Har du tänkt dig att lagra den en längre tid bör du hälla upp saften på väl rengjorda och tillslutna kärl eller att frysa saften.
Det som är roligt med en råsaftcentrifug är att det mesta i frukt- och bärväg går att göra råsaft av. Det som är vanligast att man använder sig av är är morötter, äpplen, hallon, jordgubbar och plommon.